1. Blogs
  2. donderdag 27 mei 2021

Gemeente Amsterdam in bloei dankzij The Flower Family

Sociale onderneming The Flower Family wint de aanbesteding van de gemeente Amsterdam. Hierdoor zijn zij verantwoordelijk voor de levering van boeketten voor het aankleden van de gemeentelijke kantoren en de bloemen bij bijzondere gebeurtenissen van de gemeente Amsterdam. Een hele mooie stap voor de jonge sociale onderneming die zich inmiddels 3 jaar inzet voor mens en milieu! 

  

Een stap in de goede richting

De inschrijvers van de aanbesteding werden beoordeeld op drie belangrijke criteria: duurzame bloemen, sociale impact en schone logistiek in de binnenstad. The Flower Family scoorde het hoogst en mag zichzelf nu de bloemenleverancier van de gemeente Amsterdam noemen. The Flower Family is de eerste sociale onderneming die een aanbesteding bij de gemeente heeft gewonnen. En dat is belangrijk, want de omvang van het sociaal inkopen door de gemeente Amsterdam is nog beperkt. “Bij ons koopt de gemeente Amsterdam, behalve een bundel stijlvolle bloemen, tegelijkertijd ook een onsje sociale rechtvaardigheid, een stukje schonere stad, en een beetje broeikasgasreductie - allemaal voor dezelfde prijs.” aldus Jos van Beuningen, co-founder van The Flower Family. Een stap in de goede richting om sociaal inkopen bij sociale ondernemingen de norm te maken! 

  

The Flower Family

Bij The Flower Family werken ze nauw samen met 52 Nederlandse kwekers die oog hebben voor duurzaamheid en het milieu. Én er zijn nu 5 talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst: een bloemstylist, developer, bezorger, boekhouder en een plantenverzorger. Door deze opdracht zal dit de aankomende jaren verdubbelen en gaan ze dus nóg meer impact maken. De bezorging van de bloemen in de Amsterdamse binnenstad gaat gebeuren met elektrische karretjes en bakfietsen. 

  

Kansen voor andere sociale ondernemingen

Dat The Flower Family deze aanbesteding heeft gewonnen is niet alleen een kans voor hen, maar ook voor ander sociaal ondernemers. Het laat zien dat het mogelijk is! De gemeente vindt zaken als duurzaamheid en sociale impact een prioriteit. Jos: “Het kan, dus ga ervoor! Je moet eigenlijk voortdurend alert zijn op kansen om in je bedrijfsprocessen nog meer positieve impact te maken op mens, milieu en maatschappij. Dat wordt dan echt een soort sport, die je ook veel voldoening geeft.” 

 

Tips van Jos

Jos geeft andere sociale ondernemers die ook op zoek zijn naar aanbestedingen mee: “Blijf altijd dicht bij jezelf. Wij hebben ook 2 keer meegedaan en zijn het toen niet geworden. Hou vol en laat je DNA altijd rechtovereind staan.” Daarbij adviseert hij om bij het proces dat bij een aanbesteding komt kijken een professionele partij te betrekken. “In zo’n proces moet je alles SMART formuleren en niet te veel koetjes en kalfjes gebruiken. Het is fijn als een professionele partij je daarbij helpt.” 

  

Wij zijn trots en benieuwd naar wat The Flower Family de aankomende 4 jaar nog meer teweeg gaat brengen!