1. Blogs
  2. woensdag 12 juli 2017

Match made in heaven: koffie met een koekje erbij

“Wat is een mooiere combinatie dan koffie met een koekje!?” vraagt Judith van der Star, channelmarketeer bij Jacobs Douwe Egberts, zich stralend af.

Jacobs Douwe Egberts is de eerste grote klant van een andere in Utrecht gevestigde onderneming: de Koekfabriek. Een bakkerij waar mensen met een verstandelijke beperking de koek bakken. Hierdoor hebben zij een leuke werkplek en wordt er geld verdiend door de koek te verkopen. Kristel de Krijger, projectleider bij de Koekfabriek, vertelt over het begin van de samenwerking: “Het waren echt veel weckpotten met koek, die naar locaties van Groningen tot aan Maastricht moesten worden gebracht. En wij zeiden dan: ‘Ja dat kan’. Daarna gingen we pas nadenken: Hoe gaan we dat in godsnaam doen…?”

De gevolgen van sociaal inkopen

Inmiddels heeft deze samenwerking, naar een schatting van Judith, geleid tot het afnemen van zo’n 35.000 koekjes door Jacobs Douwe Egberts. Volgens Kristel komt het neer op het sponsoren van 1 nieuwe bakkerij. Bovendien veroorzaakt een grote opdracht een sneeuwbaleffect: “We vervoeren die net afgebakken koek naar een enorm grote sociale werkplaats met exact dezelfde doelgroep, die alle koek gaat inpakken. Dus daar zet je ook weer mensen aan het werk. En de zakjes moeten worden bestickerd. Die worden ook weer geprint en afgedrukt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dus wat Jacobs Douwe Egberts doet, sociaal inkopen, doen wij ook. Met zo’n grote opdracht help je heel veel mensen aan het werk.”

Een samenwerking met positieve effecten

Naast de afname van koek biedt deze samenwerking een podium voor nieuw publiek. Ook geeft deze samenwerking vertrouwen naar andere mogelijke grote opdrachtgevers. En voor Jacobs Douwe Egberts? Voor Jacobs Douwe Egberts voelt het gewoon goed om iets voor elkaar te kunnen betekenen. “De reacties van klanten zijn zó leuk. Het verhaal erachter maakt het heel bijzonder”. De koekjes worden meegenomen naar beurzen en evenementen, ze krijgen een plek in inspiratietours voor klanten en ze zijn onderdeel van het kerstpakket voor het personeel. Ook speelt het horecateam van Jacobs Douwe Egberts een bemiddelende rol bij de lokale horecaondernemer en de koekfabriek. Zo kan Jacobs Douwe Egberts laten zien dat zij veel partners hebben in de regio en veel duurzame en sociale  initiatieven steunen.

Social Impact Factory als katalysator 

Een meer logische samenwerking valt nauwelijks te bedenken. Toch is de Social Impact Factory van betekenis geweest bij deze samenwerking. “Zij zijn daarin eigenlijk de katalysator geweest. En ik vind het leuk dat zij dus ook zien: jullie zijn koffie, zij zijn koekjes. Moeten jullie niet eens met elkaar wat gaan doen? Dat is natuurlijk heel slim om op die manier mensen met elkaar in verbinding te brengen.”

Een veelbelovende toekomst 

Beide partijen zijn enthousiast over de samenwerking en kijken welke mogelijkheden er nog meer voor de samenwerking zijn. Twee partijen die elkaar mooi aanvullen en samen de capaciteit hebben om grote impact te realiseren. “Een match made in heaven: koffie met een koekje erbij”, volgens Judith. Dit wordt beaamd door Kristel: “Wij zijn Utrecht, zij zijn Utrecht. Zij zijn koffie, wij zijn koek.” In het bijzonder boterkoek, want die vinden Judith en Kristel het lekkerst!

Geschreven door Mileen van Ling (stagiair Impact Stories).

Deze Impact Story is verschenen op de website van de Social Impact Factory. Het origineel is hier te vinden.