Social return invullen via de Social Impact Market

Steeds meer organisaties vragen om social return bij hun inkoopopdrachten. Maar wat betekent social return precies? En hoe vul je social return in?

 

Wat is social return?

Social return betekent dat een opdracht leidt tot (meer) werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij gaat het dus om impact maken op het gebied van de P van people. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het moeilijk een baan te vinden en te behouden. Door social return worden opdrachtnemers gestimuleerd om de talenten van deze mensen te benutten. Hierdoor wordt de arbeidsparticipatie vergroot en dus maatschappelijke impact gemaakt. Dat deze mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen, draagt ook bij aan hun welzijn. Denk aan meer zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Bovendien zijn er minder uitkeringen nodig.

De inzet van mensen met een arbeidsbeperking leidt in het algemeen tot een net zo goed eindresultaat. Met wat kleine aanpassingen kunnen zij namelijk prima werk leveren. Bovendien hebben zij vaak onvermoede talenten. Deze talenten kunnen de uitvoering van de opdracht ten goede komen. 

 

Hoe vul je social return in?

Diverse organisaties stellen social return als voorwaarde in hun aanbestedingen of inkoopopdrachten. Zo worden opdrachtnemers aangespoord sociale impact te creëren bij het uitvoeren van de opdracht. Maar hoe doe je dat? Er is geen landelijk beleid op social return, dus dat verschilt per organisatie. Om social return in te vullen kun je als opdrachtnemer vrijwel altijd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Daarnaast kun je bij veel organisaties ook producten en diensten inkopen bij sociale ondernemingen die arbeidsparticipatie stimuleren. Dit heeft als groot voordeel dat deze sociale ondernemingen een context bieden die deze werknemers optimaal in staat stelt hun werk te doen. Dit is immers hun missie! Onze Social Impact Market is hierbij een handig hulpmiddel. Hiermee bieden we een online marktplaats waar je de producten en diensten van sociale ondernemingen op kunt vinden. Door in te kopen bij sociale ondernemingen kun jij je social return-verplichting invullen op een sociaal ondernemende manier! Om social return in te kunnen vullen, moet je een account hebben.

 

Een account aanmaken

Je kunt vrijblijvend een account aanmaken via deze pagina. Dit kost slechts enkele minuten. Door een account aan te maken kun je selecteren voor welke organisatie je social return moet invullen. Daarnaast hebben wij zo beter inzicht in wie je bent en kunnen we je zo beter van dienst zijn.

 

Maak direct een account aan